Annes Hus

William Morris på Millesgården🌟🌟🌟

 

Som ni vet sen tidigare är jag väldigt förtjust i William Morris mönster som skapades under senare delen av 1800-talet.  Har tapeten Seaweed i vår hall/trappa och Pure Lodden i köket.
Och jag är inte ensam om att gilla dessa tapeter… vet ni att vi svenskar idag köper mest i hela världen av Morris-tapeter tätt följt av Japan.

Utställningen som öppnades på Millesgården i lördags är en bred utställning som täcker in mycket av mångkonstnärens liv. Dessutom får man också en intressant inblick i hans hustru och deras två döttrars arbeten (något jag personligen inte visste någonting om tidigare)

Skulpturparken, Millesgården

Skulpturparken

William Morris föddes 1834 utanför London och dog år 1896, 62 år gammal.
Under sin yrkeskarriär var han verksam inom konst, formgivning och dessutom som författare. Han var en av förgrundsfigurerna i den brittiska Arts and Crafts-rörelsen som hade stor inverkan på hantverk, arkitektur, stadsplanering, trädgårdskonst och inredning i början av 1900-talet. Arts and Crafts var en motreaktion på den industralisering och massproducering som skett under 1800-talet. De ville återinföra gediget hantverk där den breda massan av konsumenter skulle få tillgång till vackra hållbara saker, och hantverkarna skulle känna stor tillfredsställelse och stolthet över sitt jobb. Tyvärr blev det inte som han tänkt,  den handtillverkade inredningen blev för dyr och showroomet på Oxford street istället blev ett inneställe för överklassen att shoppa inredning på.
I Sverige har Arts and Crafts-rörelsen sannolikt påverkat och inspirerat bl a Carl och Karin Larsson och deras hem Sundborn, Ellen Key m. fl.

William Morris

 

Annes Hus

Vi hade turen att få besöka Annes Hus i lugn och ro (hann strosa runt där en stund innan repen kom upp)
Annes Hus (byggdes som bostad till Anne Hedmark som var verksam på Millesgården under många år)  inreddes helt av formgivarna Estrid Ericson och Josef Frank (skaparna av Svenskt Tenn) har nu i samband med utställningen dekorerats av stylist Cilla Ramnek med textilier från Morris.
Titta bara på det fantastiska draperiet (ovan) sytt av sammet, design Forest (från en gobeläng gjord 1887) så vackert!

(Får be om ursäkt för de dåliga bilderna, ljuset var inte det bästa och en del bilder har jag fotat med mobilen)

 

Annes Hus, William Morris

och här vilken matta, så otroligt snygg … undrar vad den har för prislapp? … och om den överhuvudtaget finns att köpa!

Annes Hus

 

Annes Hus

Tillsammans med Morris &  Frank hade jag gärna suttit i denna soffa och druckit en kopp med te.  Vilket mönstersamtal det hade blivit.
Josef Frank var som väldigt många andra inspirerad av William Morris mönsterskatt.

 

Konstnärshemmet, William Morris

William Morris

Uppe i konstnärshuset hittar man Carl Milles säng uppbäddad i Morris design, till utställningens ära.

 

Honeysuckle broderi

I konsthallen där själva utställningen finns (och om möjligt ännu sämre ljus för fotografering) får man se närmare på det arbete som -familjen- Morris lagt ned i sin design och sitt hantverk. Här ovan ser ni tex. ett broderi av  Honeysuckle, broderat av Hustrun Jane och dottern Jenny år 1876 i linne och siden.

 

William Morris

Okej … jag förstår innebörden, bara för mig att hålla tyst!

 

William Morris

Alla dessa mönster, designade av William Morris själv men även många av dottern May.

 

Detta är det allra första tapetmönster Morris designade, Trellis,  denna tapetserad han i sitt första hus där han flyttade in med sin hustru Jane år 1860.
Här fann han inspirationen i sin egen trädgård i medeltidsstil. Trellis finns fortfarande att köpa bl. a här hos Engelska Tapetmagasinet som för övrigt har ett stort utbud av just William Morris tapeter.

William Morris -Mer än blommiga tapeter- kommer att pågå fram till den 3 februari 2019 på Millesgården.

Vill ni se mer av var man snart kan hitta William Morris fina mönster, så kika in HÄR  ,snart på en kropp nära dig:)

 

 

En kommentar till “William Morris på Millesgården🌟🌟🌟”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.