Värmen slog till ordentligt, det kändes som högsommar direkt!
Jag vattnar och pysslar om
det blommar så fint i mitt pelargonfönster just nu. Något jag är väldigt dålig på vad gäller alla mina växter,både krukväxter men även växterna i trädgården är att ge dem gödsel. Måste skärpa mig med det!
Har fått en påse hönsgödsel av en vän som jag tänker använda åt mina luktärtor. Har förstått att de behöver väldigt mycket extra näring för att må gott och leverera fina mängder av doftande blommor.
Som följd av mitt pysslande med pelargoner, dahlior och luktärtor har jag helt missat de andra växterna i växthuset. Chili, tomater och physalis står fortfarande kvar i för små krukor och uppbindningen ska vi inte prata om, både tomaterna och physalisen ligger nästan ned i krukorna.
Den där lilla stödpinnen (ovan) gör ingen planta lycklig.
Känner ni precis som jag, att något hände där i maj månad. En känsla av att man hade gott om tid att hinna få ut sina plantor för omskolning innan sommaren dök upp OCH hux flux står man här med ett gäng plantor som inte alls har fått komma på sin rätta plats, dessutom inte ens i sin rätta kruka:)
Physalis eller kapkrusbär som den också kallas, har jag varje sommar i växthuset. Gillar de små orange frukterna som så vacker omger sig av sitt prassliga skyddande skal. Barnbarnen gillar dem också vilket alltid är ett extra pluss. Kapkrusbären har ett yvigt växtsätt (förra årets planta blev gigantisk, antagligen beroende på den varma sommaren) fick veta att det går att övervintra dessa plantor (hade jag ingen aning om tidigare) då kan man välja att beskära den.
Beskär ovanför ett blad några decimeter in på stjälken.Plantorna ska inte tjuvas som tomater.
Denna höst ska jag prova att övervintra min planta. På det sättet vinner man flera månader i utvecklingstid. En ljus, sval plats är tydligen idealet.
Idag binder jag upp, klipper bort tjuvskott från tomaterna och planterar om i större krukor.
Snart så är alla plantor på banan igen, lite extra gödsel ska på och sen är det förhoppningsvis bara att invänta en god skörd.
Igår kväll la jag ut bilder på vår middag som jag ställde på spisen medan jag tog min kvällsrunda med Eskil.
Älskar allt i ett mat som sköter sig själv så man kan pyssla med annat medan den står på spisen och puttrar.
Igår blev det en sån rätt: Kyckling Marengo, tror den var poppis på 80-talet, men enligt mig lika god idag!
Rätten tillkom redan under Napoleons fälttåg 1800 då hans kock komponerade denna kycklinggryta för att fira segern när de vunnit slaget vid Italienska Marengo, därav namnet.
Fick flera frågor om jag inte kunde skriva ut receptet, självklart kan jag det:
För 4 pers.
-1 kyckling (á ca.1,5 kg) själv tog jag kycklingklubbor.
OBS! tänk alltid på vilken kyckling du köper. Många kycklingar lever ett fruktansvärt liv så försök ta ditt ansvar.
-8 potatisar
-250 g färska champinjoner
-12 små gula lökar (eller 4 färska lökar skurna i klyftor)
-2 vitlöksklyftor
-2 msk olivolja
salt
svartpeppar
-1 burk hela tomater av bra kvalitet
-5 dl hönsbuljong
-1 dl vitt vin
oregano
-Gott bröd till servering.
Skala och skär potatisen i bitar.
Ansa och dela champinjonerna om de är stora.
Skala lök och vitlök. Skiva vitlöken.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt potatis, lök och vitlök och låt dem bryna med en stund.
Häll på tomater, buljong, oregano och vin och sjud under lock ca 25 minuter.
Lägg ner champinjonerna och låt allt bli varmt.
Smaka av, buljongen ska ha en riktigt fyllig god smak.
Servera i djupa tallrikar tillsamman med ett gott bröd att suga upp den smarriga buljongen med.
Så kul att bli påmind om denna kycklingrätt som är 80-tal för mig. Grymt gott. Det ska jag nog göra vid tillfälle
Ja visst känns det 80-tal, men jag lovar lika gott 2019