En sen kväll i förra vecka rörde jag ihop en pepparkaksdeg och slängde in lite slarvigt i kylen.
Hade tänkt att rulla snygga längder av den som jag sen kunde skiva pepparkakor av, men något kom i vägen så degen rullades enbart in i plastfolie precis som den såg ut.
I helgen när det var dags för pepparkakor, … -och ost var degen så hård av kylan i kylskåpet så det var stört omöjligt att bearbeta den till ett vackrare format.
I stället för att skära degen så använde jag mig av en osthyvel för att på så sätt få aningen tunnare kakor. Hyvlade upp så många pepparkakor jag behövde för stunden.
Kanske inte den snyggaste formen på kakorna -modell typ limpa- men tunna och goda blev de och tillsammans med en skiva Taleggio verkligen supergott!
Perfekt att ha en riktigt god pepparkaksdeg liggandes i kylen den här årstiden, på så sätt serverar man lätt nybakade pepparkakor på 5 min. inkl. riktigt god juldoft i köket!
Receptet jag använder mig av (ganska starkt kryddade) … för hyvlade eller för all del skurna pepparkakor:
250 g smör
2 dl strösocker
1 dl sirap
1 dl sötmandel
2 msk kanel
1 1/2 msk kardemumma
1 1/2 msk nejlikor
2 msk ingefära
1/2 msk bikarbonat
2 msk vatten
8 dl vetemjöl
Smält smöret.
Rör ner socker och sirap. Låt allt kallna.
Hacka mandel och blanda ner den i smeten med kryddor och bikarbonat utrört i vattnet.
Blanda i mjöl och arbeta till en deg.
Forma degen till tre tjocka rullar, ca 4 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie och låt ligga i kylskåp i två timmar.
Sätt ugnen på 225°.
Skär varje rulle i ca 40 tunna skivor. Lägg dem på smörpapper och grädda ca 5 min.
- Man kan alltså spara pepparkaksdeg i kylen och baka ut efterhand. Det går också bra att frysa in pepparkaksdeg, då tinar du den några timmar eller tills det går att skära tunna skivor.
.