Ni vet den där delen av trädgården där man nästan aldrig sätter sin fot. Skämsdelen…
där löven ligger kvar från förra hösten och förrförra och förförra innan dess …
Där … har jag ett krusbärsträd, som år efter år levererar trots total brist på kärlek från min sida.
Någonstans i snåret mellan rosor och buxbom ligger detta lilla träd, tyngd av krusbär på sin krona. Tänker stilla för mig själv, i höst måste det verkligen vara det lilla krusbärsträdets tid.
Stammen ska plockas fram och kronan ska resa sig mot himlen!
Krusbär, det underbara syrliga bäret som mognar under juli/augusti, är ett bär som lite orättvist hamnat i skuggan av andra bär.
Det är verkligen ett riktigt superbär med massvis av nyttiga egenskaper och som dessutom är så lättodlat i våra egna trädgårdar!
Tidigare under sommaren innan bären är helt mogna har vi gjort krusbärskräm (sonen) och krusbärspaj (jag), ni vet den med kardemumma som jag är så himla förtjust i.
När bären nu är helt mogna är det saft som är det allra godaste att göra.
Recept:
1,5 liter krusbär
5 dl vatten
5 dl strösocker
Lite vaniljsocker
Lägg bären i en kastrull (de behöver inte snoppas) och häll på vattnet.
Koka 10 min. och stöt sedan bären (eller mosa) dem mot kanten med en slev.
Häll massan i en silduk (sil) och låt den rinna av. Mät den avrunna saften och rör i 5 dl socker/liter saft (detta recept ger ca. 1 lit saft)
Koka upp, skumma av och häll upp saften på väl rengjord flaska med tättslutande lock. Förvara svalt.
Eller gör som jag, häll över i fryspåsar eller frysburkar och lägg in i frysen och plocka fram efter hand, då behöver man inte vara rädd för att det ska mögla.
Passande nog fann jag en ny bok i brevlådan Safthushållning där stod ett recept på bonussylt, som jag bara måste testa (det får alltså bli en tur till jordgubbsförsäljaren strax)
— Koka den överblivna bärmassan (krusbären) 5-10 minuter tillsammans med 1 liter jordgubbar och 5 dl syltsocker.
Verkligen win win både saft och sylt på ”samma” bär, kan inte bli bättre!
Vet ni att:
– En portion krusbär innehåller ungefär 20 gånger mer C-vitamin än motsvarande mängd apelsin.
– Krusbär är rika på både magnesium och kalium.
– Krusbär är rena mirakelkuren för din hud och ditt hår.
– Krusbär innehåller stor mängder av den supernyttiga antioxidanten quercetin.
– Krusbär innehåller dessutom mycket A-vitam.
Med detta vill jag bara ha sagt LÄNGE LEVE KRUSBÄREN!
.
mmm, stikkelsbær er godt.
jeg plantet en busk i våres men det ser ikke ut som om det kommer noen bær på den i år…
vakre bilder som alltid <3
Åh…jag älskar kall krusbärskräm med mjölk och inte för mycket socker i krämen…den ska vara syrlig…mmm, och något annat gott av krusbär är att göra marmelad av dem så smarrigt.
Underbara bilder❣️
Ljusa Kramar från Ninni.
Vi hade en krusbärsbuske till i början av förra årets växtsäsong. Dessförinnan hade den inte gett mer än cirka 125 gram bär vardera till mig och grannen varje år. Vi hade busken tillsammans. Sen slog de gröna maskarna till… och busken var tom på två dagar. Inga blad kvar, ingenting. Det var precis efter blomningen och pyttesmå krusbär som började visa sig. Det var bara att gräva upp och skicka till tippen. Läste att de små maskarna överlever i jorden till nästa år så vi hade inget val. Nu har vi tyvärr inga krusbär.
Vart är den lilla vita lampan ifrån? Riktigt mysig.
Krusbär växer på buskar, inte träd.#justsaying