Häromdagen dukade jag upp med min nya rutiga duk.
Rutig duk är något som kommer stort igen som följd av att vi numera trendar de franska, italienska och engelska landsbygd köken.
Absolut inte mig emot, gillar rutigt!
Jag fegar en aning, köpt en enkel rutig variant i vitt/svart från HM Home. Tänker att det får räcka vad gäller färg i mitt kök, svårt att få in alltför starka färger till vår tapet.
Dessutom slog jag till på ännu en grön glastallrik från Svenskt Tenn. Tycker alltid att det känns lite extra fint med denna form när de serverar maten på restaurang.
Numera får vårt tidigare tomatfat alltså agera mattallrik när det bara är vi två.
Är vi flera vid matbordet är det fint med två likadana uppläggningsfat eller hur.
Visst blir det genast en aningen mer ombonad känsla med rutig duk, dessutom tillsammans med mitt gamla franska bakbord där bakom blir nästan en känsla av en härlig fransk bistro.
Blev så glad när jag hittade detta recept på ugnsbakad lax på spenatbädd. Lax & spenat är en riktigt fin kombo.
Minns för ett antal år sen när familjen var på Mallis (min mamma var med, hennes allra sista utlandsresa <3 <3) då åt vi den godaste laxen tillsammans med en spenatlåda.
Detta blir något liknande men så mycket lättare att tillaga då allt ligger i samma form.
Perfekt vardagsmat alltså, snabbt & lätt!
Jag drack dessutom ett glas vin till. Ni som känner mig… vet …jag är absolut inget för alkohol. Har aldrig druckit, är en sån där som många kallar trist typ.
Jag kallar det dåliga erfarenheter från barndomen!
Vill ni testa denna riktigt goda laxrätt? Ja men självklart vill ni det…
Lax med spenat, grädde och parmesanost, 4 pers.
600 g lax (skinn-och benfri)
200 g bladspenat
150 g parmesanost
2,5 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
chiliolja/smör
- Sätt ugnen på 175 grader
- Skölj spenaten och låt den rinna av. Lägg spenaten i botten av en smord ugnsform (jag använder chiliolja för att få lite extra sting)
- Häll grädden över spenaten och placera laxen ovanpå.
- Salta och peppra
- Riv över parmesan
- Placera mitt i ugnen och tillaga i 20 minuter.
Servera med pressad potatis och citron.
Bon appétit!
Åh, vad gott detta låter och lätt att göra! Tusen tack för bra tips!
/Katrin
Låter jättegott! När har du på parmesanosten?
Måste testas. Låter gott. Jag har en större skål-tallrik i glas i precis den där gröna färgen som på dina tallrikar. Tror jag köpte den någon gång på 70-talet.